GRUP YORUM: SÜRESİZ AÇLIK GREVİMİZİN 125. GÜNÜNDEYİZ!

260

Grup Yorum, Türkiye’de 1980 yılında gerçekleşen askeri darbeye ve sonrasında halka uygulanmaya çalışılan depolitizasyon ve sindirme politikalarına tepki amacıyla, 1985 yılında üniversite öğrencileri tarafından İstanbul’da kuruldu. Kuruluşunda, Ruhi Su, Mahzuni Şerif, Inti Illimani, Victor Jara, Quilapayun ve Theodorakis’ten etkilenen grup, doğduğu coğrafya olan Anadolu topraklarının ve onun üzerinde yaşayan halkların sesini, devrimci-sosyalist bir müzik anlayışıyla duyurmaya başladı. Yorum, kısa süre içerisinde muhalif duyarlılığın, haklar ve özgürlükler mücadelesinin vazgeçilmez bir ismi oldu.

1987’den başlayarak hemen her yıl bir albüm çıkaran, Türkiye’de ve Avrupa’da her yıl onlarca büyük konser veren grup, bunun dışında yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite işgaline katıldı. Grup üyeleri bu örgütlü-devrimci-eylemci yapı ve müziklerinin içerik ve sunumundaki muhalif çizgi nedeniyle pek çok gözaltı, tutuklama ve yasaklama ile karşılaştı. Güvenlik güçleri tarafından cd ve kasetleri dahi kurşunlanan grubun pek çok üyesi, onlarca kez işkence gördü, on yıllara varan hapis cezaları aldı. Bütün bunlar, grubun çalışmalarını ve ilerleyişini durduramadı.

Yorum, Türkçe dışında, Anadolu’da konuşulan Kürtçe, Arapça, Çerkesçe dillerinde de şarkılar söylüyor… Bu dillerin özgürleştirilmesi mücadelesine katılıyor.

Diskografi:
1987 – Sıyrılıp Gelen
1988 – Haziranda Ölmek Zor / Berivan
1989 – Türkülerle
1989 – Cemo / Gün Gelir
1990 – Gel ki Şafaklar Tutuşsun
1991 – Yürek Çağrısı
1992 – Cesaret
1993 – Hiç Durmadan
1995 – İleri
1996 – Geliyoruz
1997 – Marşlarımız
1998 – Boran Fırtınası
1999 – Kucaklaşma
2000 – 15. Yıl Seçmeler
2001 – Feda
2001 – Eylül
2003 – Yürüyüş
2003 – Biz Varız
2006 – Yıldızlar Kuşandık
2008 – Başeğmeden